di 31 juli: NYC – Statue of Liberty – Ellis Island

Het weerbericht is goed, we hebben gisteravond nog kaartjes geregeld voor de tour naar het vrijheidsbeeld en Ellis Island in combinatie met een gegidst stuk bij Battery Park.

De tour begint om kwart voor tien en we moeten ons om half tien melden bij de Starbucks tegenover Battery Park. We hebben een snel ontbijt met croissantjes. We gaan vandaag voor het eerst met de metro, dus moeten nog een beetje wennen We gaan naar beneden bij Penn Station, een complete stad onder de grond in meerdere lagen. Het is nog vroeg en er zijn ook veel New Yorkers op weg naar hun werk, gecombineerd met een flinke portie toeristen die hun weg zoeken is het een drukke boel. Ik heb het niet zo op zulke mensenmassa’s onder de grond, maar er is genoeg personeel om uitleg te geven en gelukkig blijft Robbert altijd rustig. Al vrij snel hebben we de goeie kaartjes en zitten we in de metro van ‘mid town’ naar ‘down town’. Onze gids, te herkennen aan zijn gele shirt, vinden we snel en we hebben nog tijd voor wat te drinken bij de Starkbucks, die op deze plek goeie zaken doet.

Mark neemt de groep van ca. 20 mensen op sleeptouw door Battery Park. (De naam stamt uit de Nederlandse tijd. Tijdens de kolonisatie van de Nederlanders stond er een batterij kanonnen opgesteld op deze plaats. In het park staat Castle Clinton, een negentiende-eeuws fort dat nu dienstdoet als museum. Voorheen lag dit op een kunstmatig eiland voor de kust, maar door aanplempingen kwam het op het vasteland te liggen en werd ruimte gecreëerd voor het latere park.)  Hij vertelt zeer levendig over de rijke historie van het gebied en houdt iedereen goed bij de les, vooral de tieners in het gezelschap. Prompt spreekt hij Isis aan dat ze wel op moet letten, die vervolgens het liefst door de grond was gezakt omdat ze er niet zo van houdt als vreemde mensen tegen haar praten. Wij kunnen er wel om lachen. Daarna zijn twee andere meisjes in de groep de klos. Hij doet het met een grote lach op zijn gezicht, maar nu luistert iedereen inmiddels aandachtig. We vinden het echt interessant en zijn blij dat we voor deze versie van de tour hebben gekozen. Daarna gaan we zelf de veerboot op naar het Vrijheidsbeeld. Mark heeft ons getipt waar we het beste kunnen gaan staan en daar vinden we zowaar een plaatje voor ons allemaal. Het uitzicht naar alle kanten is mooi en Isis staat intussen weer met haar Instax camera klaar om het Vrijheidsbeeld te fotograferen. Eigenlijk is het wel leuk, dat ze van te voren zo goed na moet denken welke foto ze wil maken. Wij lopen vervolgens een rondje om het beeld, maken foto’s en groepsselfies, dat hoort er nu eenmaal bij. Je ziet en hoort hier nationaliteiten van over de hele wereld. Onze volgende stop is Ellis Island, waar vroeger alle migranten aankwamen en gekeurd werden. Dat moet wel heel spannend geweest zijn. Na een tocht van zes weken kon je ook weer teruggestuurd worden. De mensen in de 3e klasse zaten boven op elkaar gepakt en moesten zelf hun eten meenemen op het schip en kwamen echt niet fris en fruitig aan. Een hobbyfotograaf heeft destijds foto’s gemaakt van mensen die aankwamen. Zijn portretten zijn prachtig en intens. We lopen door de uitgebreide tentoonstelling en gaan ook zelf nog op zoek naar familieleden in het computersysteem, waarin iedereen die is aangekomen is opgenomen met daarbij het jaar van aankomst, geboortejaar, afkomst en op welk schip. Zeker voor Amerikanen zelf erg interessant om op zoek te gaan naar je voorouders.

Terug aan wal pakken we de metro naar Astor Place omdat Stijn naar St. Marks Place wil, naar een tweedehands kledingwinkel Search and Destroy. We komen meteen in een veel meer alternatieve wijk terecht met oude panden, waarvan met name de brandtrappen me intrigeren. Een Nine Inch Nails t-shirt rijker lopen we naar Washington Square Park waar we in een zijstraat sushi en ramen eten. In het park zelf hangt een hele gezellige sfeer. De universiteit van New York ligt hier, dus er hangen veel studenten rond, er wordt muziek gemaakt en er wordt zelfs een soort open lessen tangodansen georganiseerd door ‘to tango’. Super gezellig! We hebben alweer flink wat kilometers in de benen, dus we gaan toch maar snel op zoek naar de metro. Terug bij het hotel kunnen we het niet laten om een kijkje te gaan nemen wij Macy’s, het grootste warenhuis van de wereld, dat meteen om de hoek ligt. Van de tig verdiepingen bekijken we er drie en zijn daarna rijp voor ons bed.

Statue of Liberty – Ellis Island en Battery Park Tour

Washington Square Park

Wat cijfers van Penn Station:  Pennsylvania Station (gewoonlijk bekend als Penn Station) is een spoorstation en knooppunt voor regionale treinen in New York. Het station bevindt zich onder het Pennsylvania Plaza, een complex op 8th Avenue en 31st Street op Midtown Manhattan en is eigendom van Amtrak. Met 600.000 passagiers per dag (ter vergelijking, Grand Central Terminal verwerkt er 140.000 per dag) is dit veruit het drukste treinstation in Noord-Amerika.

Penn Station ligt in het midden van de Northeast Corridor, een geëlektrificeerde spoorlijn voor passagierstreinen, met naar het noorden Boston en naar het zuiden Washington D.C. Intercity treinen worden ingezet door Amtrak en regionale treinen worden ingezet door Long Island Rail Road en New Jersey Transit. Het station is verbonden met zes metrolijnen van New York.

Penn Station is het drukste station van Amtrak in de VS. Het station zag in 2004 4,3 miljoen passagiers instappen in treinen van Amtrak, wat ruim twee keer zo veel is als het een na drukste station, de Union Station in Washington D.C.

CategorieënVS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *